Ta strona używa plików Cookies. Korzystając z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacj dostępna jest w naszej Polityce Prywatności
Zamknij
Uwaga wstrzymanie dostawy wody z 5-6.12.2024 r. w godz. 22 do 6 rano dla mieszkańców ul. Żaków bloki nr: 2, 4, 6, 8 i budynki nr: 12A-C, Os. Żaków nr 1-108, ul. Stroma nr 1, Na Skarpie nr 1-32, Marynarska, ul. Zachodnia nr 1-26, ul. Zachodnia - firmy: Euro-Box i Furnmaster, Strzelecka, Łęgowska 1A-6.
Uwaga wstrzymanie dostawy wody z 5-6.12.2024 r. w godz. 22 do 6 rano dla mieszkańców ul. Żaków bloki nr: 2, 4, 6, 8 i budynki nr: 12A-C, Os. Żaków nr 1-108, ul. Stroma nr 1, Na Skarpie nr 1-32, Marynarska, ul. Zachodnia nr 1-26, ul. Zachodnia - firmy: Euro-Box i Furnmaster, Strzelecka, Łęgowska 1A-6.
STRONA GŁÓWNAKAMPANIE INFORMACYJNESEDES TO NIE KOSZ NA ŚMIECI
To się w głowie nie mieści co trafia do sieci kanalizacyjnej! Ubrania, kable, lekarstwa, odpady po remoncie....i cała masa rzeczy, które nie powinny się tam znaleźć!
Dlatego zainicjowaliśmy kampanię informacyjno-edukacyjną „Sedes to nie kosz na śmieci” aby zwrócić uwagę mieszkańców gminy Świebodzin na problem śmieci niewłaściwie wrzucanych do toalet, zlewów, studzienek kanalizacyjnych. Do urządzeń sanitarnych nie można wrzucać m.in.: środków higienicznych ( np. ręczników papierowych, wacików, patyczków do uszu, pieluszek, podpasek, nici dentystycznych, chusteczek nawilżanych ), lekarstw, resztek jedzenia, farb, olejów, smarów, odpadów po remoncie lub budowie, kartek papieru, gazet, niedopałków papierosów, fusów z kawy i herbaty, gum do żucia. Dlaczego to się w ścieku nie mieści?
pogarszasz działanie oczyszczalni ścieków szkodząc mikroflorze w części biologicznej, a tym samym środowisku
możesz spowodować zator przepływu ścieków - zatkanie się toalety, tzw. wybicie studzienki kanalizacyjnej, awarię sieci kanalizacyjnej
zwiększasz ilość trudnych do utylizacji odpadów np. patyczków do uszu, lekarstw, farb, olejów.
Każdego roku pracownicy ZWKiUK usuwają z kanalizacji zatory, powstające wskutek wyrzucania do niej przedmiotów, które nie powinny tam nigdy trafić. Największe trudności nastręczają nam zanieczyszczenia stałe, w szczególności: tłuszcze, resztki jedzenia, nawilżane chusteczki, patyczki kosmetyczne i inne materiały higieniczne, które stanowią zagrożenie dla urządzeń eksploatowanych przez Zakład Wodociągów Kanalizacji i Usług Komunalnych. Są zagrożeniem głównie dla pomp oraz instalacji wewnętrznych.
Oto parę przykładów, z którymi zmagają się pracownicy ZWKiUK.
Jednym z problematycznych odpadów jest zużyty olej spożywczy to jeden z wielu odpadów kuchennych, z którymi należy postępować w odpowiedni sposób. Na pewno nie należy wylewać go do toalety lub zlewu, co często robimy nie wiedząc, że tłuszcze wylewane do kanalizacji tężeją i tworzą zatory.
Tłuszcz nie rozpuści się w wodzie, a osadzi na ścianach rur. Rury można porównać do ludzkich tętnic, które z powodu różnych chorób mogą się zwężać i zatykać w związku z czym utrudniony staje się przepływ krwi i tworzy się zator. W rurach, w których znajdują się tłuszcze, dzieje się to samo – zmniejsza się ich średnica, co uniemożliwia prawidłowy przepływ ścieków i doprowadza do awarii. Wprowadzenie tłuszczu do systemów kanalizacyjnych powoduje również szereg problemów eksploatacyjnych oraz wpływa negatywnie na pracę oczyszczalni ścieków.
Jednak to nie tylko problem oczyszczalni ścieków. Wylewanie wszelkiego rodzaju tłuszczy spożywczych do zlewu czy też toalet prowadzi do powstania w rurach osadu, co stwarza ryzyko zalania mieszkania, natomiast w budownictwie wielolokalowym wiąże się z zalaniem wszystkich mieszkań.
W takim razie jak odpowiednio utylizować tłuszcze spożywcze? Zarówno w gospodarstwach domowych, lokalach gastronomicznych jak i w przemyśle spożywczym nie ma dnia żebyśmy nie sięgali po tłuszcze. W restauracjach, piekarniach czy w cukierniach zużycie oleju i innych tłuszczy jest zdecydowanie większe. Tak czy inaczej wszyscy powinniśmy wiedzieć co zrobić ze zużytym olejem.
Jeśli chodzi o gospodarstwa domowe najprostszym sposobem jest zlewanie zużytego tłuszczu do przeznaczonego w tym celu pojemnika – np. butelki lub słoika i wyrzucenie do śmieci według obowiązujących zasad segregacji. Natomiast jeśli chodzi o lokale świadczące usługi gastronomiczne, piekarnie i cukiernie sprawa wygląda nieco inaczej.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami właściwa utylizacja tłuszczu spożywczego jest obowiązkiem każdego właściciela lokalu gastronomicznego, piekarni czy też cukierni, który powinien posiadać separator służący do oddzielania tłuszczy od ścieków, czyli tzw. wstępnego podczyszczania ścieków. Niestety nie wszyscy korzystają z tego typu rozwiązań. Zużyty olej można również przekazać wyspecjalizowanej firmie, która świadczy usługi z zakresu utylizacji tego typu odpadów.
Przypominamy! Kanalizacja sanitarna jest przystosowana do przyjmowania tylko nieczystości socjalno-bytowych oraz papieru toaletowego!
PODAJ STAN
WODOMIERZA
W szybki i prosty sposób możesz przesłać dane swojego wodomierza
Jarmark świąteczny i Wigilia gminna z naszym udziałem
Nagroda Prezesa Izby Gospodarczej Wodociągi Polskie w prestiżowym ogólnopolskim konkursie w rękach ZWKiUK
Świebodzińska Dziesiątka 16.09.2023 r.
O NAS
Witamy na stronie Zakładu Wodociągów Kanalizacji i Usług Komunalnych Sp. z o.o. w Świebodzinie.
Informujemy, że wszystkie ważne informacje dotyczące przedsiębiorstwa, aktualnej taryfy na wodę
i ścieki, regulaminu dostawy wody i odbioru ścieków, załatwiania spraw, ochrony danych osobowych, aktualnych wyników badań wody znajdziecie Państwo na naszej stronie oraz w Biuletynie Informacji Publicznej.